Projecten

Onze projecten

Boekraïne

Plof, het boek klapt dicht. “Ga maar lekker slapen, lieverd,” hoor je een liefdevolle stem zeggen. Herinner jij je dat nog nadat er een verhaaltje voorgelezen was? Voorgelezen worden is fantastisch, vooral als degene die voorleest verschillende stemmetjes en geluidseffecten gebruikt. Het is ontspannend en helpt kinderen om woorden met emoties te associëren en hun creativiteit aan te sporen. Het helpt hen om verhalen te verwerken, zich in verhalen te verplaatsen of verder te fantaseren. Dit is super belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Maar als je gevlucht bent, is voorlezen niet altijd mogelijk. Boeken zijn vaak de laatste dingen die men meeneemt. Dat willen we veranderen!

Het Boekraïne project in de uitzending bij Public Broadcasting Company of Ukraine

Afgelopen tijd waren we (namens de stichting On My Way UA) in Lviv (85km in Oekraïne). Daar hebben we bij de boekhandel twee grote dozen kinderboeken en schriftjes gekocht. Nog voor we in Nederland terug waren, was alles al verdeeld. Dus binnenkort gaan we weer. We willen Oekraïense kinderen vooral in hun moederstaal laten lezen. Ons doel is een hele kofferbak vol met boeken, schriftjes, schoolboeken en sprookjesboeken. Help jij mee om Oekraïense kinderen in hun eigen taal te leren lezen en hun ontwikkeling te blijven stimuleren?


NPWT Apparaten voor Ziekenhuizen

Wij zijn samen met een enthousiaste groep vrijwilligers van Help4Ukraine (www.Help4Ukraine.nl) een inzamelingsactie begonnen om ziekenhuizen Oekraïne te helpen.


Er zijn veel slachtoffers in verband met oorlog in Oekraïne. De ziekenhuis stromen over en artsen draaien dag- en nachtdiensten om patiënten de medische ondersteuning te bieden die ze nodig hebben hebben.


Help4Ukraine heeft verzoeken van ziekenhuizen gekregen voor NPWT apparatuur. Dat zijn de apparaten die werken met negative druk en het geneesproces van wonden versnellen.

Het team van vrijwilligers met de NPWT apparaten

Eén ziekenhuis in Odessa vraagt naar 10 apparaten, een andere in Kharkiv naar 4 en nog één in Kharkiv naar 2, dus het gaat om 16 apparaten in totaal. Daarbij zijn er disposables en kits nodig. Eén apparaat kost ongeveer 1500 euro en een set kit met de disposables kost ongeveer 50 euro.

De stichting heeft goede afspraken kunnen maken met leveranciers die deze producten op voorraad hebben. Zodra wij de bedragen verzameld hebben gaan we de bestelling plaatsen. Vervolgens zorgen we ervoor dat de apparaten aan de ziekenhuizen worden geleverd.

Wie ons project wil ondersteunen kunnen het geld overmaken naar onze stichtingsrekening: NL13ABNA0112642934

Stichting On My Way UA

Met omschrijving: NPWT for UA Hospitals

On My Way UA is ANBI goedgekeurd dus bedragen kunnen belastingvrij gedoneerd worden.


Help Kids Online

Leren is voor kinderen de springplank naar een toekomst. Maar wat als die toekomst doorboord wordt door oorlog, hoe blijf je leren?


We willen dat kinderen leren en zich kunnen ontwikkelen, ze zijn de toekomst van het land. Ondanks bombardementen en alle ellende blijven de online Oekraïense scholen doorgaan. Daarom zoeken wij: gebruikte laptops.


Een aantal vrijwilligers helpen ons met het schoonmaken, leeghalen en installeren van de laptops. Zelfs laptops zonder harde schijf kunnen we maken. De toetsenborden worden bestickerd met het Oekraïense toetsenbord en de taal van de laptop wordt omgezet. Als alles geïnstalleerd is worden de laptops uitvoerig getest, voor deze naar Oekraïne gebracht worden.


On My Way UA brengt de laptops naar Oekraïne. De vrijwilliger gaat mee zodat zij de kinderen én de ouders uitleg krijgen. Een win-win-win situatie. We verkleinen de afvalberg, de laptops worden voor het goede doel ingezet en de kinderen krijgen de kans om zich te blijven ontwikkelen. Elke laptop die Windows 10 of MacOS kan draaien is welkom!


Doneren? Heeft u een laptop in uw bezit en wilt u deze schenken aan de Oekraïense kinderen? Ophalen of inleveren kan door het hele land. Vul jouw email adres in en we nemen contact met je op.
Keep Them Warm

Wij zijn studenten. Toen in februari dit jaar de oorlog in Oekraïne uitbrak, hoorden wij veel geluiden om ons heen over gevoelens van machteloosheid onder deze groep. Als student zijnde hadden velen te weinig geld om grote donaties te doen, maar wilden wel graag iets bijdragen. Het begon met lokale inzamelingsacties. Dit voelde altijd als te weinig, maar wij wisten niet hoe wij meer konden doen. Totdat de initiatiefnemer in contact kwam met OMWUA, die ons vertelde dat wij zeker wel konden helpen!


Zodoende vertrok de eerste groep van negen studenten twee weken later naar de Pools/Oekraïense grens, om daar onder andere eten/hygiëne producten/kleren zelf te brengen, een week lang vluchtelingen te helpen die de grens over kwamen, en ook weer 18 vluchtelingen mee terug naar Nederland te kunnen nemen. Dit bleef toen bij een eenmalige reis, maar na onze afgelopen tweede reis willen we dit grootschaliger gaan aanpakken. Gezien de hevige winter die Oekraïne te wachten staat, de groeiende energietekorten die daarbij komen kijken en het feit dat wij om ons heen merken het nieuws over de oorlog en de interesse daarin naar de achtergrond aan het verdwijnen is, besloten wij eind november een nieuw initiatief op te zetten: Keep Them Warm! De bedoeling hiervan is enerzijds de Oekraïense bevolking en anderzijds het onderwerp warm te houden. Wij gebruiken zo ons social media platform voor het promoten van inzamelingsacties en onze ritten richting Polen en Oekraïne, maar ook om ontwikkelingen rondom de oorlog te blijven delen.

Na onze tweede reis begin december hebben we ontzettend veel enthousiaste reacties uit onze omgeving ontvangen. We zijn kleinschalig begonnen, maar willen meer doen en deze reacties vormen een momentum waar wij graag nu op inspringen. Ons doel is om het initiatief grootschalig op te zetten en zo de kracht van de student zo breed mogelijk in te zetten. Met ons initiatief, Keep Them Warm, willen wij het platform zijn binnen de studentenwereld waar studenten concreet kunnen helpen. In januari en februari staan er weer verschillende data gepland om naar het grensstadje Przemyśl af te reizen om zoveel mogelijk nodige goederen te brengen en vluchtelingen weer mee terug te nemen. Om ons initiatief breder te trekken en om de huur van de bussen, de benzinekosten, en specifieke producten (naast algemeen ingezamelde spullen) die daar nodig zijn te kunnen betalen, hebben wij nog heel wat financiering nodig. Wij zijn hard op zoek naar fondsen voor ons initiatief, en zijn dankbaar voor elke bijdrage! Voor meer verhalen over onze reis kun je ons volgen op Instagram: @keepthemwarm.